čtvrtek 11. dubna 2013

Zataženo, chvílemi sníh a těžká dřina

Když takhle večeř přijdu k notebooku a chci napsat, co se ten den dělo, tak mi to nějak splývá jestli to či ono bylo dopoledne nebo odpoledne. Dneska to bylo fakt náročný - hlavně co se týká informací od Ellen. Pracovaly jsme 3 hodiny dopoledne a 3 hodiny odpoledne. Takže ke konci, když Ellen něco říkala, tak už jsem moc nezvládala vnímat co říká. Jen doufám, že to nebylo nic až tak důležitého. Když jsem měla něco udělat, tak jsem to pochopila, takže snad dobrý. Dopoledne jsme kromě klasického krmení objížděly a kontrolovaly plot na jedné pastvině, kam jsme odpoledne vyhnaly první jehňata. Pro vysvětlení: ne letošní jehňata (ty jsou na to ještě moc malá, ale ty co se narodily loni + nějaké ovce). Napíšu si to radši tady, protože je budeme muset každý den počítat - je jich 20 bílých a 7 černých. Nedokážu odhadnout jak je to velká pastvina, ale zase z toho bylo celkem dobrý pochodový cvičení. Z jedné strany teče řeka, z které ovce pijí a zbývající strany jsou oploceny. V té řece jsou lososi, takže kdyby si chtěl někdo ulovit lososa, tak prý po 20.červnu, ale to už tady nebudu. Ještě upřesním - slovo jehňata se používá do 2 let jejich věku, pak jsou to ovce nebo berani. Jehňata jsme vypustily na začátku pastviny a ta řeka teče až za kopečkem, tak jsem se samozřejmě zeptala, jak vědí, kde ta řeka teče, tak jsem byla poučena, že tu vodu vycítí :-D No co, hloupý, kdo se nezeptá :-) Jo a když jsme tam ty jehňata vedly, tak jsme prvně viděly psy v akci - Ellen na ně používala různé povely. Říkala, že když neměla psy, tak stěhování ovcí bylo dost složité, že se rozutekly, kdežto z těch psů mají respekt. Bylo to zajímavé vidět, jak psi nahánějí jehňata :-)
V polední pauze jsme dojely s Alinou nakoupit víno, pivo a nějaké brambůrky na tu zítřejší akci u nás :-) Takže jsme se docela plácly přes kapsu - víno jsme koupily to nejlevnější, ale je to Chardonnay, takže snad bude dobré :-) a pivo 6x Tuborg v plechu 0,5l za 139NOK, přepočteno na naše - jedno plechovkový pivo za 80Kč... to je strašný, ale člověk to přepočítávat nesmí... Alina dala za víno 89NOK.
Jo jinak co se týká počasí, tak chvílemi i sněžilo, jinak celý den zataženo a předpověď na týden dopředu je jen déšť, déšť a déšť...

Dnešní večeře:
Jestli se po dnešní večeři nepos..u, tak už nikdy :-D Vařené maso, párek a něco na způsob bramborového knedlíku s hořčicí nebo kečupem a Geir si ty knedlíky poléval zase máslem a k tomu mléko :-D No jako jídlo to nebylo špatný, ale ta kombinace...
A pak ještě dezert: samozřejmě jsem zapomněla ten název, ale vyskytlo se tam slovo "puding". Ve formě na biskupský chlebíček nejdříve v troubě rozpustila cukr, až zkaramelizoval a pak to zalila čerstvým mlékem od krávy a nechala "upéct" v troubě na 150°C asi půl hodiny ??? A navrch šlehačku :-) Podává se to teplé - ne horké, ale takové vlažné. Je to vížně mňamka, ale sladkýýý.

Včera při večeři se Ellen zmínila, že jednou budu vařit večeři já něco českého a jednou Alina něco německého. Má někdo nějaké návrhy co bych měla uvařit kromě knedlíků? Za prvé tu nemají hrubou mouku a za druhé je stejně neumim.

Dnešní nákup na zítřejší párty:


Žádné komentáře: