středa 17. dubna 2013

Čtyřčata

Jehňátka přibývají před očima, práce přibývá, únava vzrůstá, ale kvůli tomu jsme tady - abychom pomáhaly při rodění jehňátek. Ráno to vypadalo na přijatelné počasí. Krmení, napojení vodou, menší úpravy chlívků, keep eye - neboli pozorování jestli to na některou ovci nepřichází. To bylo do 12,30, pak jsme si dali svačinku, abychom vydržely celé odpoledne, ve 14,00 jsme nastoupily druhé kolo, rozbil se traktor, narodily se další jehňátka, soused nám pomohl svým traktorem, protože jsme potřebovali dovézt krmení. No a závěr denní šichty bylo narození čtyřčat - Ellen si myslela, že budou některá mrtvá, ale všechna čtyři (dvě holky a dva klucí) jsou zdraví a mají se čile k světu. Pravda - matka je trochu vyčerpaná. Ellen je musela všechny vytáhnout, protože na svět se jim moc nechtělo a my je pak propleskávaly a "oživovaly" a vše se povedlo. Bylo vidět, že z toho má Ellen radost. Vzhledem k tomu, že jsou velká rodina, musely jsme jim vytvořit trochu větší chlívek než pro ostatní. Odpolední šichta skončila v půl osmé. Geir uvařil rajskou polévku, takže jsme se navečeřeli a večerní výměna vody v 21,15 bude doufám rychlá, jen nakrmíme jedny jehňátka mlíkem a doufám, že budeme brzy zpět.
Celkově je to teď dost náročný, obdivuju Ellen, jak to zvládá. Celý den pořád něco dělá a v noci kontroluje ovečky každé 3 hodiny. Máme z toho dobrý tělocvik, když nosíme vodu v kyblíkách, tak pořád přelézáme ploty, nahoru dolů, pro vodu, vylít vodu a tak pořád dokola. Občas je i únavné jenom to čekání, kdy to jehně vypadne.
Jo a během dne se samozřejmě počasí zase pokazilo, takže zase fičí vítr a chvílema prší.

Večerní šichta trvala jenom 40minut :-) Jupííí :-) Ještě, že vstávám každý den až v 7,45 :-) Jinak bych takhle dlouho do noci pracovat nevydržela :-D



Žádné komentáře: